Nyheder‎ > ‎

Fra behandlingen

Under punktet Nyheder startes i dag en ny serie indlæg. De vil alle handle om behandliing af MDS og vil være baseret på webinarer fra Aplastic Anemia & MDS International Foundation og andre organisationer.  Såfremt du finder disse for- og efteromtaler af webinarer nyttige, så del dem med venner og bekendte. Du må også gerne fortælle os hvad du mener om indlæggene. Gør det ved at skrive til webadmin@mds-and-you.info.

Ny formulering af Exjade til jernkelerence behandling er på vej

indsendt 18. dec. 2016 10.26 af Niels Jensen   [ opdateret 14. feb. 2017 03.02 ]

Gennem nogle år har Novartis arbejdet på, at gøre det nemmere at tage exjade, og nu er den nye formulering på vej. Exjade er medikament baseret på de aktive stof deferasirox, som kan reducere jernophobning i blodet som følge af mange blodtransfusioner. Såfremt du er MDS patient og får regelmæssige blodtransfusioner, så kan denne ændring have betydning for dig.

Indtil nu har patienter, som tager Exjade skuldet opløse tabletterne i vand og drikke dette. Nu er tabletterne blevet filmovertrukne, og kan sluges direkte ligesom hovedpinepiller. Med de nye filmovertrukne tabletter kommer mere af det aktive stof ind i patienten, og det har betydet, at Novartis har kunnet reducere dosis af det aktive stof med 33%. Umiddelbart skulle man så tro, at produktet blev 33% billigere, men det er jeg ikke sikker på sker. Du kan læse mere om de nye filmovertrukne Exjade tabletter her, og du kan læse produkt resumé og udkast til indlægsseddel her. Novartis har også udgivet en folder med titlen "Vigtige oplysninger i forbindelse med behandlingen med Exjade" og en "Exjade Håndbog" (klik på link for at læse disse folderer).  Billedet til venstre viser de tre forskellige nye tabletter.

Såfremt du er MDS patient og får regelmæssige blodtransfusioner, så bør du tale med din læge om jernbehandling og hvilket produkt, der er bedst for dig. Udover Exjade findes der to andre produkter til jernkelerende behandling. De gamle vandopløselige Exjade piller vil af hensyn til at undgå fejlmedicinering blive trukket væk fra markedet - sandsynligvis i løbet af 2017.
Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly

Nordiske retningslinier for diagnose og behandling af MDS oversat til dansk

indsendt 16. aug. 2016 07.47 af Niels Jensen   [ opdateret 14. feb. 2017 03.07 ]

Retningslinier
De nordiske retningsliner (guidelines) for diagnose og behandling af MDS er udarbejdet på engelsk, men nu er en dansk oversættelse har siden slutningen af 2014 været tilgængelig. Den kan findes på Dansk Hæmatologisk Selskabs hjemmeside under vejledninger og kan downloades som PDF-fil via linket her Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly

Hvad er formålet med behandling af MDS - og hvad er behandlerens håb?

indsendt 30. mar. 2016 12.05 af Niels Jensen   [ opdateret 14. feb. 2017 03.10 ]

Ved et online webinar (på engelsk) i går fortalte Dr. Douglas Smith, som er professor i onkologi ved ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, Maryland, USA om hans syn på formålet med behandling af MDS og hans håb omkring fremtidige behandlingsmuligheder.  Dr. Smith sagde, at formålet med behandling af patienter med lav risiko eller intermediær 1 risiko MDS efter IPSS prognose systemet er, at forbedre knoglemarvens funktion ved 1) at reducere behovet for blodtransfusioner, 2) at reducere MDS's betydning for livskvaliteten, 3) at etablere en plan for at holde øje med sygdommens udvikling. For patienter med høj risiko eller intermediær 2 risiko MDS efter IPSS prognose systemet er formålet med behandlingen ifølge Dr. Smith: stabilisere knoglemarvens funktion ved 1) at mindske risikoen for overgang til AML, 2) at maximere fordelene ved behandling med godkendt medicin. Se diagrammet til venstre. 
Dr. Smith kom derefter ind på hvilke behandlingsmuligheder, der allerede er etablerede, og hvilke, der er under udvikling gennem kliniske forsøg. Der er i dag 3 FDA godkendte medikamenter til behandling af MDS: a) azacitidine, b) decitabine, og c) lenolidomide.  Derudover vækstfaktorer til forbedring af livskvaliteten for patienter i lav risiko og intermediær 1 risiko grupperne. For visse patienter kan behandling med ATG, amifostine og arsenik også komme på tale. På figuren til højre ses, at endnu flere behandlingsmuligheder er under kliniske afprøvninger. 
Dette webinar blev formidlet af Aplastic Anemia & MDS International Foundation via deres Online Learning Center, hvor du også kan finde en liste over kommende webinarer. Alene i April måned er der allerede planlagt 5 webinarer af interesse for MDS patienter.  De tre af disse er direkte transmissioner fra et møde for MDS patienter og pårørende lørdag den 30. april i Cincinatti, Ohio. 
Dr. Smith afsluttede webinaret i går med at fortælle om hans håb for fremtidige behandlingsmuligheder. Forskning i den molekylære forståelse af MDS har identificeret en lang række gen mutationer, som ofte forekommer hos MDS patienter. Disse mutationer er ifølge Dr. Smith muligheder for at udvikle målrettede medikamenter i årene fremover. Figuren til venstre viser nogle af de mutationer, som ses hos MDS patienter. Dr. Smith pegede specielt på IDH1 & 2, DNMT3A og EZH2 mutationerne. Denne og de øvrige illustrationer er fra Dr. Smith præsentation, som om et par uger vil være tilgængelig på nævnte Online Learning Center.
Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly

1-3 of 3