Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Blodkræftpatienter får det bedre, når de er kunstneriske!

indsendt 24. maj 2018 15.08 af Niels Jensen   [ opdateret 24. maj 2018 23.32 ]
Graffiti på hjørnet af Tietgensgade og Ved Glyptoteket
Kunst skaber glæde. Også hos blodkræftpatienter. I en artikel offentliggjort i European Journal of Cancer Care den 17. april fortæller forskere fra Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA, at blodkræftpatienter bliver gladere, føler mindre smerte og har mindre angst efter en kort oplæring i billedkunstens tekniker. Undersøgelsen har på originalsproget titlen "A brief bedside art intervention decreases anxiety and improves pain and mood in patients with haematologic malignancies", og det bliver på dansk til "En kort introduktion til billedkunstens tekniker ved sygesengen reducerer angst og forbedrer smerte og humør hos patienter med blodkræft". 
Undersøgelsen omfattede 19 kvinder og 2 mænd i alderen fra 19 år til 75 år, og seks gennemgik en knoglemarvstransplantion. Ellers var patienter fordelt som følger: fem havde myelomatose, fem havde AML, tre havde non-Hodgkin lymfom, to havde Hodgkin lymfom, en havde ALL, en havde CML, en havde amyloidose, en havde Gardner-Diamond syndrom, en havde MDS og en havde Waldenström. De fleste patienter havde tilbagefald (47,6%), knap en fjerdedel havde aktiv og ny sygdom (23,8%), og knap en femtedel var resistent overfor kemoterapi (19,0%), og knap en tiendedel var i remission (9,5%).
Til forsøget havde forskerne rekrutteret en underviser fra et lokalkunstner kollektiv, som skulle undervise patienterne individuelt ved sygesenge i ca. 30 minutter. Materialerne omfattede akvareller, olie pasteller, farveblyanter og ler, som efter undervisningen blev efterladt hos patienten til dennes eget brug.
VAS Visuel-Analog-Skala
Til at måle smerte brugte man VAS - Visuel-Analog-Skala, som ses på billedet til venstre. De 14 patienter, som inden undervisningen rapporterede om smerter, havde et fald i deres VAS-score på 1,5 svarende til mere end en tredjedels reduktion i den oplevede smerte. Angst blev målt med State-Trait Anxiety Inventory (STAI), som består af 40 spørgsmål, og er udviklet af Charles Spielberger og andre. Den seneste revision er fra 1983. De 20 patienter, som besvarede STAI havde et gennemsnitligt fald på 9,2 point. Humøret blev målt med Positive and Negative Affect Schedule (PANAS), og efter undervisningen i billedkunst steg de postive elementer med 4,6 point og de negative faldt med 3,3 point. Kun én af de deltagende 21 patienter var negativ overfor introduktionen til billedkunst. 
Graffiti på hjørnet af Tietgensgade og Ved Glyptoteket i 2009
Forskerne, som ledes af xx, mener at undervisning i billedkunst kan være et supplement til traditionel behandling humør- og smerte hos patienter med blodkræft, og at de håber på at kunne verificerer resultaterne på en gruppe med en mere normal køns-fordeling.
Denne nyhed er baseret på en omtale af forskningen i HematologyTimes.
Afslutningsvis skal det bemærkes, at der i Argentina i gennem nogle år har eksisteret en gruppe på omkring 80 kunstnere, som rejser rundt i dette land og underviser leukæmi patienter i billedkunst på sengekanten. Gruppen ledes af Maria de San Martin og dens hjemmeside er www.dondequieroestar.org
De billeder, som illustrerer den nyhed om kunstneriske blodkræftpatienter er graffiti, som man i sommeren 2009 kunne se på et plankeværk på hjørnet af Tietgensgade og Ved Glyptoteket i København.
Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly