Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Blodplader produceret i syntetisk knoglemarv

indsendt 19. feb. 2015 13.21 af Niels Jensen   [ opdateret 11. mar. 2015 15.28 ]
Et hold af bioingeniører fra USA og Italien har fremstilet en bioreaktor, der emulerer knoglemarven og kan bruges til at producere blodplader. Holdet ledes af professorerne Alessandra Balduini og David Kaplan fra Tufts Universitetet i USA. Sammen med kolleger fra Pavia Universitetet i Italien har de udviklet et 3-dimensionalt miljø, som består af en porøs silke svamp lavet af silke og collagen. Systemet gør, at blodplader kan produceres efter behov, så behovet for lagring af blodplader til senere brug formindskes. Blodplader er de celler, som stopper blødninger, og et lavt blodpladetal hos en del MDS patienter gør, at de er mere udsatte i forbindelse med små rifter og lignende. Et mindre antal MDS patienter behandles med hyppige blodpladetransfusioner. Den nye bioreaktor vil på sigt gøre det muligt at producere blodplader  i den syntetiske knoglemarv fra patientens egen celler og derefter give disse til patienten.

Der bør efter min vurdering som kemiingeniør være gode muligheder for også at fremstille en syntetisk knoglemarv, som kan bruges til production af andre typer af blodceller. Perspektivet er at patienter med behov for røde blodceller kan gives celler, som er fremstillet syntetisk udfra deres egne celler. Hvilken betydning dette kunne have for patienter med behov for hyppige blodtransfusioner er svært at sige.

Læs mere om denne nyhed, som blev offentliggjort i dag, på hjemmeside Science & Enterprise. Billedet til højre viser hvordan forskerne generelt forsøger at bygge reservedele baseret på ens eget råmateriale. Læs mere om emnet på Wikipedia siden "Tissue Engineering" (på engelsk).