Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Dynamisk IPSS-R præsenteret ved ASH i december

indsendt 4. feb. 2016 11.43 af Niels Jensen   [ opdateret 4. feb. 2016 11.45 ]
I december blev en opdateret version af IPSS-R præsenteret på American Society of Hematology's årsmøde. Denne nye version er ikke begrænset til at blive brugt når man først får sin diagnose og ikke har været i behandling. Den kan bruges når man lever med sin MDS og eventuelt har været i behandling med EPO-lignende stoffer og vækstfaktorer, som Neupogen. 

Figuren til venstre er baseret på 508 patienter, som er blevet diagnosticeret i perioden 2000 til 2012. Data fra 333 blev brugt til at bygge den nye IPSS-Rm model og yderligere data fra 175 patienter til at validere modellen. Diagram A er baseret på IPSS-R og data fra samtlige 508 patienter. Man ser, at kurverne krydser, og det er en indikation for at modellen ikke er god. Diagram B er baseret på den ny IPSS-Rm og data fra 333 patienter brugt til at udvikle modellen. Diagram C er baseret på den udviklede IPSS-Rm model og data fra yderligere 175 patienter, som ikke blev anvendt i modeludviklingen. I diagrammerne B og C krydser linjerne ikke, så forskerne har fundet en god model.

Original Litteratur

Denne nyhed er baseret på abstract #607 fra ASH møde i december 2015. Dette abstract kan man finde i tidskriftet Blood. Artiklen er skrevet af A. Nazha et.al og den engelske titel er "The Revised International Prognostic Scoring System "Molecular" (IPSS-Rm), a Validated and Dynamic Model in Treated Patients with Myelodysplastic Syndromes (MDS)", den blev også omtalt i AA&MDSIF's webinar om nyheder vedrørende MDS den 3. februar 2016.
Diagrammerne D og E viser data for den samme gruppe patienter, men på forskellige tidspunkter i deres liv med MDS. Den nye IPSS-Rm model er

IPSS-Rm score = alder * 0,04 + IPSS-R score * 0,3 

                                 + EZH2  *0,7 + SF3B1  *0,5 + TP53  * 1

hvor EXH2, SF3B1 ogTP53 er tre af de mange mutationer, som man finder hos MDS patienter. 

Comments