Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Firmaet Grail har et høj mål: En kur for kræft!

indsendt 5. jun. 2016 12.20 af Niels Jensen   [ opdateret 6. jun. 2016 06.51 ]
Firmaet Grail har et meget højt mål: En kur for kræft! Mere specifikt går deres idé ud på, at udvikle en blodprøve test, som gør det muligt at detektere kræft via en blodprøve allerede i stadie 1. Normalt inddeles kræft i fire stadier I, II, III og IV - læs mere her. Grail er et såkaldt spin-off fra firmaet Illumina, som har ganske advanceret HiSeq teknologi til gensekventering.  Målet skal  opnås ved at udvikle en blodprøve, som allerede på stadie 1 eller 2 kan fortælle om en person har kræft, samt give specifik digital signatur for denne kræft. Det er så tanken, at den digitale signatur anvendes til udvikling af en personspecifik immuneterapi rettet mod den pågældende persons kræft. 

Grail ledes at Jeff Huber, som tidligere har arbejdet for Google på projekter som Google Ads, Google Apps og Google Maps, som senest Google X med fokus på deres Verily, som er en aktivitet indenfor sundhedssektoren.  Jeff Huber præsenterede målet for Grail i en translokationstale med titlen "Find en bedre Vej" ved University of Illinois at Urbana-Campaign. Du kan læse talen her. Du kan læse en dansk oversættelse af et interview med Jeff Huber her, og det originale engelske interview finder du her.

På den ASCO (American Sociaety of Clinical Oncology) Kongres, som finder sted i disse dage er der også blevet præsenteret resultater, som understøtter idéerne bag Grail. Således kunne Medscape i går rapportere, at en gruppe forskere, som har lavet gensekventering af prøver fra 15.000 kræftpatienter har fundet overraskende god overensstemmelse mellem sekventering af prøver baseret på cirkulerende vævs DNA, dvs. blodprøver, og vævsprøver. Såfremt de to prøver var taget indenfor 6 måneder, så steg overensstemmelsen til 98%. Det skal dog pointeres, at de 15.000 kræftpatienter havde fremskreden kræft. Grail forsøger er gøre det samme for patienter med kræft i tidlige stadier.