Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Flere nyheder om MDS i november udgaven af Leukemia Research

indsendt 23. okt. 2016 03.03 af Niels Jensen   [ opdateret 14. feb. 2017 02.45 af Niels Jensen ]
Så er indholdsfortegnelsen til november udgaven af Leukemia Research, et af de tidskrifter, som ofte har forskningsnyheder af interesse for MDS patienter og deres familie. November udgaver skuffer ikke med sine to artikler om kliniske undersøgelser af behandling af MDS i forskellige situationer. Kliniske undersøgelser er ofte rette mod en meget specifik gruppe af patienter, og artiklerne i dette nummer af Leukemia Research er ingen undtagelse.  Den første artikel er "Biomarkers of angiogenesis as prognostic factors in myelodysplastic syndrome patients treated with hypomethylating agents" af Chan Kyu Kim et.al fra University of Bucheon Hospital i Sydkorea. Angiogenese er et fint ord for dannelse af nye blodkar eksempelvis i forbindelse med et sårheling. Hypermetylerende stoffer er eksempelvis azacitadin (Sælges under navnet "Vidaza" og er godkendt til behandling af MDS i både USA og EU) og decitabin (Sælges under navnet "Dacogen", men er kun godkendt til behandling af MDS i USA). Chan Kyu Kim's gruppe har opdaget, at tætheden af mikroskopiske blodåre (microvessel density - MVD) var betydeligt lavere hos patienter med MDS typen RCUD (Refractory Cytopenia Unilineage Dysplasia) end hos patienter med andre typer MDS, og at MDS patienter som oplevede en forbedring ved behandling med hypermetylerende stoffer havde lavere MVD, end de patienter, som ikke oplevede en forbedring. Forfatterne konklusion er, at MVD sandsynligvis kan bruges til at forudsige om en MDS  patient vil have gavn af behandling med hypermetylerende stoffer, som azacitidin, og at biomarkører relateret til sårheling kan have værdi som prognostisk faktor for MDS patienter.
Et specifikt mål med kræftforskningen er at sikre så tidlig diagnose som muligt. En vej hertil er biomarkører, som signalerer at der er sket ændringer i ens DNA. Den igangværende forskning sigter mod, at identificere biomarkører i blodet, så man ud fra en simpel blodprøve og efterfølgende genselventering kan se om en person er ved at udvikle kræft samt hvilken type kræft det drejer sig om. Figuren til venstre forsøger at illustrere denne forskningsproces.

Link til orginal litteratur

Den første artikel er "Biomarkers of angiogenesis as prognostic factors in myelodysplastic syndrome patients treated with hypomethylating agents" af Chan Kyo Kim et.al fra University of Bucheon Hospital i Sydkorea. Følgende link giver direkte adgang til artiklens engelske resume:  http://dx.doi.org/10.1016/j.leukres.2016.08.012 .

Den anden artikel er "Deletion 5q is frequent in myelodysplastic syndrome (MDS) patients diagnosed with interstitial lung diseases (ILD): Mayo Clinic experience" af Rma Nanah et.al fra Mayo Clinic ved University of Rochester i New Mexico, USA. Følgende link giver direkte adgang til artiklens engelske resume:  Press enter key for correspondence information
Press enter key to Email the autho

Den anden artikel er "Deletion 5q is frequent in myelodysplastic syndrome (MDS) patients diagnosed with interstitial lung diseases (ILD): Mayo Clinic experience" af Rama Nanah et.al fra Mayo Clinic ved Rochester University i New Mexico, USA. Tallet 5 refererer til et af vore kromosomer, og "Deletion5q" betyder, at en gren af dette kromosom mangler. Manglen på denne gren identificerer en bestemt type MDS. I denne undersøgelse har forskerne opdaget, at MDS patienter, som også har en interstiel lungesygdom, ofte har MDS af typen Del 5q. Interstiielle lungesygdomme er sygdomme, hvor der forekommer ændringer af membranen mellem blod og luft i lungerne.  Forskerne har opdaget, at interstitiel lungesygdomme ses oftere end forventet hos MDS patienter. Undersøgelsen, som er baseret på Mayo Clinics database med MDS patienter gennem 40 år viste også tidligere behandling af MDS ikke har en signifikant betydning for udviklingen af den interstitielle lungesygdom. Og det forekomme at være positvt.


Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly