Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Har du oplevet bivirkninger af din behandling?

indsendt 18. dec. 2015 12.27 af Niels Jensen   [ opdateret 18. dec. 2015 12.30 ]
Når man som MDS patient får udleveret medicin på de hæmatologiske afdelinger så er der normalt en såkaldt indlægsseddel med fra det firma, som har producerede medicinen. Denne indlægsseddel kan man såfremt den er blevet væk finde på hjemmesiden www.indlaegsseddel.dk. Den indholder normal information om hvad medicinen er godkendt til brug i mod, hvor og hvornår den skal indtages samt hvilke bivirkninger, der er blevet observeret under de kliniske undersøgelser, som leder til godkendelse af medicinen.  Du skal være opmærksom på, at vi i Danmark forsøgsmæssigt anvender medicin på områder, hvor en egentlig godkendelse ikke foreligger. Det var eksempelvis tidligere tilfældet med eksempelvis ARENESP, som ikke var formeldt godkendt til behandling af MDS (Faktisk startede de kliniske forsøg m.h.p. en europæisk godkendelse først i 2013).  Sådanne anvendelser fortæller indlægssedlen ikke noget om.

De kliniske undersøgelser omfatter et begrænset antal patienter, og derfor kan der når medicinen tages i anvendelse forekomme andre  bivirkninger end dem, som man har observeret under de kliniske forsøg. Disse bivirkninger skal lægerne - når deres patienter gør dem opmærksom på en bivirkning - indrapporterer til Sundhedsstyrelsen, som så sørger for informationerne samles i European Medicines Agencys database over bivirkning af alle stoffer som bruges til fremstilling af medicin, der sælges i EU. Denne database er tilgængelig på  dansk her.  Til højre er vist resultatet af en søgning efter bivirkning af ARENESP, som anvendes til en del MDS patienter for at øge blodprocenten (ofte i kombination med NEUPOGEN). Øverst kan man se, at der på søgetidspunktet var indrapporteret 6127 tilfælde af bivirkninger. Jeg har ikke selv observeret nogensomhelst bivirkninger af min egen behandling med ARENESP og NEUPOGEN, men vi er jo alle forskellige. Og blot fordi én person ikke observeret noget, så kan andre godt. IT-nørderne blandt os vil se, at EMA bruger en Oracle database til opbevaring af informationerne om bivirkninger.

Har man mistanke om en eller anden bivirkning i forbindelse den behandling man modtager for sin MDS, så bør man naturligvis tale med sin læge om det, og som forberedelse til denne samtale, kan en søgning i EMA database over bivirkninger være en god forberedelse.