Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Hvor meget skrives der hver måned om MDS?

indsendt 3. mar. 2016 12.20 af Niels Jensen   [ opdateret 3. mar. 2016 14.36 ]
En af de største database for videnskabelig litteratur indenfor det medicinske og sundhedsvidenskabelige område er "PubMed", som tilgås på hjemmesiden pubmed.gov. For at få en idé om hvor meget det skrives om MDS har vi lavet en søgning efter publikationer i de første to måneder af 2016, hvori forekommer ordrene "myelodysplastic" og "syndromes". Denne søgning viser, at der blev publiceret 106 artikler i årets første to måneder.

Det er betydeligt mere end de fleste forskere kan overkomme at læse samtidig med at de skal passe deres arbejde som undervisere og læge. Og de skal man såfremt man vil være med i første linie inden for et aktivt område,som forskningen om MDS. Endnu vanskeligere er det naturligvis for en praktiserende læge at følge med i literaturen om tusindvis af sygdomme og deres behandling. DTU og IBM har imidlertid lavet systemer, som kan hjælpe forskere og læger med at finde nålen i høstakken. De to organisationer har forskelligt fokus på hvem de vil hjælpe og ender derfor med forskellige systemer. DTU har udviklet et system til at hjælpe praktiserende læger med at identificere muligheden for, at den patient hun/han sidder med lider af en sjælden sygdom, som de fleste praktiserende læger kun møder en eller to gange i deres karrierer. DTU løsning hedder "Find Zebra" og vil såfremt lægen indtaster 3-5 symptomer, som patienten har genererer en liste med de 25 mest sandsynlige sjældne sygdomme, som passer på symptomer lægen har tastet ind i systemet. IBM's løsning hedder Watson, og det system kan gennemsøge mange typer data både fra patienten, fra andre patienter og fra den medicinske litteratur for at komme med forslag til en mulig diagnose for patienten. Det er for systemer vigtigt at gøre sig klart, at det ikke er systemet, som stiller diagnosen. Det er lægen! Systemet kommer alene med forslag. Derfor er det svært at forstå, at danske lægers organisationer generelt har taget afstand fra at anvende systemer, som de her beskrevne.

Tilbage til de 106 artikler. Dem har vi ikke tid til gennemgå. Vi vi imidlertid udvælge enkelte - måske 4-5 stykker - og lave en kort omtale af dem.
Comments