Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

IBM's Watson computer har hjulpet japanske læger med leukæmidiagnose

indsendt 9. aug. 2016 11.11 af Niels Jensen   [ opdateret 9. aug. 2016 11.12 ]
IBM Watson Power7
For et par dage siden kunne man i New York Daily News læse, at IBM's Watson computer nu har hjulpet japanske læger med en kræftdiagnose. Den nuværende udgave af Watson computeren er en videreudvikling af den computer, som for nogle år siden dominerede i Jeopardy.  Efter at være blev givet patientens genetiske data fortalte Watson lægerne, at deres patient, en 60-årig japansk kvinde, sandsynligvis havde en sjælden form for leukæmi, som lægerne ved University of Tokyo gennem måneder havde overset. Det resulterede i en ny behandling, som ifølge SiliconAngle, har vist sig mere effektiv. Lægerne tog Watson i brug efter at være blevet overrasket over den manglende virkning af den behandling, som den oprindelige diagnose ledte til.

Watson virker ved at sammenligne patientens data med informationer fra 20 millioner forsknings artkler om kræft, og kan typist give lægerne et svar på under 10 minutter. Watson blev trænet i kræftdiagnose ved Columbia University Medical School fra 2011 til 2013. Udover forskningspapirerne blev Watson compturen i denne periode fodret med informationer om mange kræftpatienter, gennem flere sessioner med kræftlæger fra Columbia University Medical School fik Watson lært at finde de rigtig svar.  I den periode blev Watson næsten 2½ gang bedre til at give det rigtige svar. Det kom den japanske kvinde til gode 3 år senere.

Desværre har danske læger givet udtryk for, at de ikke har behov for en assistent som Watson, til trods for, at intet mennesker er i stand til at følge med i den mængde information, som offentliggøres  i medicinske tidsskrifter hver uge. Slet ikke praktiserende læger, som potentielt kun ser hver sjælden sygdom nogle få gange i løbet af deres karrierer. Alene om MDS - forholdsvis sjælden sygdom - publiseres mere end 250 videnskabelige artikler hver måned.