Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Kan du huske science fiktion filmen fra 1966 om undervandsbåden i blodet?

indsendt 12. feb. 2014 12.19 af Niels Jensen   [ opdateret 12. feb. 2014 12.22 ]
I en science fiktion file fra 1966 blev en undervandsbåd inklusive den menneskelige besætning lavet meget lille og sprøjtet ind i blodet hos en døende man for at rede ham. Sådan forestiller professor Tom Mallouk fra Penn State University i USA sig, at såkaldte nanomotorer kan bruges i fremtiden. Nanomotorer er meget små stænger af ruthenium og guld som drives frem af ultralyd. Det er lykkedes det hold forskere, som Tom Mallouk leder, at sprøjte nanomatorer ind i levende menneske celler og derefter styre dem ved ultralyd påvirkninger.
Nanomotors
Billedet til venstre er et mikroskop billedet taget af forskerne fra Penn State. De stiplede cirkler viser nogle af nanomotorerne. Indsat er også et scanning elektronmikroskop billede af en nanomotor.

Kilde

Kilde til denne historie er Slashdot, som referer til en BBC News artikel, som har overskriften "Tiny motors controlled inside human cell". Linket til denne artikel er http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-26136979 .
I følge professoren ville en drømmeanvendelse af nanomotorerne være medicinsk behandling hvor disse nanomotorer bevæger sig rundt i kroppen mens de kommunikerer med hinanden og udfører forskellige typer af diagnose og behandling.

Der vil nok gå mange år før vi ser nanomotorer i behandlingen af MDS patienter. Men når tilbudet kommer, så står vi som patienter for at skulle tage stilling til en hel ny type behandling.

Hvis man lader fantasien rulle - og hvorfor ikke - så kunne man forestille sig, at Big Data folkene via en kortlægning af min DNA og simuleringer med gigantiske computere havde opdaget, at ved at lave en mutation i min knoglemarv, så vil den kunne bringes til at fungere normalt igen. Lægerne skulle blot have tilladelse til at indsprøjte nogle nanomotorer, som de så ville styre til at udføre mutationen i min knoglemarv. Ville jeg mon sige ja til dette?  Måske - måske ikke!

Comments