Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Marts nummeret af Leukemia Research har hele 3 artikler relateret til MDS

indsendt 2. mar. 2016 02.28 af Niels Jensen   [ opdateret 2. mar. 2016 02.31 ]
Kun med øget forskning, som det der måned efter måned rapporteres i tidsskrifter som Leukemia Research kan håbe på at nå målet, som organisationen Crush MDS har sat: En kurerende behandling! I marts nummeret af Leukemia Research, som et af de ledende tidsskriften omkring forskning i MDS, AML og relaterede sygdomme, finder man hele 3 artikler med forskningsresultater relateret til MDS. CRUSH er et acronym for Clinical Repository to Understand, Study and Heal.

Den første af Yaman Suleiman og andre fra H. Lee Moffit Cancer Center i Tampa, Florida drejer sig om faktorer af betydning for transformation af sygdommen ET - essentiel thrombocythemi - til MDS eller AML.  Denne transformation er heldigvis sjælden, og forekommer kun hos 1-5% af ET patienterne. Prognosen for sygdommens udvikling er i følge undersøgelsen dårligere med stigende alder og såfremt man også lider af myelofibrose eller leukocytose. Undersøgelsen omfattede blot 40 patienter med en gennemsnitsalder på 59 år og lige mange kvinder og mænd. Grundet sjældenheden af transformation af ET til MDS eller AML konkluderer forskerne, at undersøgelse bør bekræftes ved involvering af andre centre.

Original litteratur

Den første af de tre artikler i marts nummeret af Leukemia Research er "Clinical prognostic factors and outcomes of essential thrombocythemia when transformed to myelodysplastic syndromes and acute myeloid leukemia" af Y. Suleiman et.al har reference nummeret http://dx.doi.org/10.1016/j.leukres.2016.01.015. Ved at gå til denne side kan man læse et engelsk sammendrag af undersøgelsen.

Den anden artikel er "The influence of disease and comorbidity risk assessments on the survival of MDS and oligoblastic AML patients treated with  5-azacitidine: A retrospective analysis in ten centers of the "Rete Ematologica Lombarda" af Alfredo Molteni et.al fra en gruppe italienske hospitaler har reference nummeret 
http://dx.doi.org/10.1016/j.leukres.2016.01.006. Klik på linket for at læse deres hoved konklusioner og en sammenfatning af undersøgelsen.

Den tredje artikel er "Copy number neutral loss of heterozygosity at 17p and homozygous mutations of TP53 are associated with complex chromosomal aberrations in patients newly diagnosed with myelodysplastic syndromes" af Karla Svobodova og andre fra en række tjekkiske institutioner har reference nummeret http://dx.doi.org/10.1016/j.leukres.2016.01.009. Klik på linket for at læse et engelsk sammendrag af artiklen.

Den anden artikel af Afredo Molteni og andre fra en række italienske hospitaler drejer sig indflydelsen på overlevelse ved behandling med azacitidine. Dette er en såkaldt retrospektiv analyse, det vil sige, at den er baseret på historiske data indsamlet fra de involverede hospitalers behandling af patienter med MDS eller oligoplastisk AML.  Forskerne konkluderer, at behandling med azacitidin er en effektiv behandling for høj risiko MDS patienter og patienter med oligoplastisk AML. De finder også at alder og andre sygdommes tilstedeværelse - såkaldte komorbiditeter - ikke har indflydelse på behandlingen. Dette retrospektive studie omfattede 185 patienter, og viste at resultatet af behandlingen var bedre for høj risiko MDS patienter end for meget høj risiko MDS patienter baseret på r-IPSS (revised International Prognistic Scoring System - læs mere om r-IPSS her). Det får forskerne til at anbefale, at behandling med azacytidin startes tidligt hos den relevante gruppe patienter.  Såkaldt dårlig cytogenetisk risiko påvirkede resultatet af behandlingen negativt.

Den tredje artikel af Karla Svobodova og andre fra en række hospitaler i Tjekkiet drejer sig om indsamling af molekylær information hos nyligt diagnosticerede MDS patienter med henblik på med tiden at identificere potentielle mål for medicinsk behandling. Hos omkring 18% af de nydiagnosticerede MDS patienter fandt man den komplekse karyotype CN-LOH 17p. Andre forskningsundersøgelser har vist, at tilstedeværelse af komplekse karyotyper hos MDS patienter generelt giver en dårligere prognose for den pågældende patient, og forbundet med en højere risiko for transformation af MDS til AML. I patienter med den komplekse karyotype CN-LOH 17p fandt man også mutationen TP53,  som andre studier har forbundet med en dårlig prognose for MDS patienter. Identifikation af potentielle behandlingsmål foretages bl.a. ved undersøge  i hvilke regioner af kromosomerne ændringerne forekommer. CN-LOH blev påvist i 40 kromosale regioner og var mest almindeligt i den korte arm af kromosom 17.