Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

MDS er på godt og ondt en kræft sygdom

indsendt 14. jun. 2014 06.49 af Niels Jensen   [ opdateret 20. jun. 2014 04.19 ]
Tidligere har der været usikkerhed om hvorvidt MDS skulle betragtes som en kræftsygdom, men efter en henvendelse fra MDS DK Patientstøttegruppe, så har landets førende eksperter indenfor MDS på Rigshospitalet fortalt os, at MDS bør betragtes som en kræftsygdom - og også hvorfor. Dette betyder, at MDS patienter også bør kunne komme i betragtning til programmer, som tilbydes andre kræftpatienter, som genoptrænings- og motionsprogrammer.

I svaret til bestyrelsesmedlem Lise Granerud skriver MDS eksperten Kirsten Grønbæk  bl.a. "I de senere år har man ved molekylærgenetiske undersøgelser kunnet vise, at MDS cellerne hos den enkelte patient alle stammer fra en enkelt "modercelle" - det man kalder en "klon" - en sådan opstår fordi cellen i modsætning til normale blodceller, kan dele sig ukontrolleret, og det er definitionen på en kræft sygdom.Tidligere havde man ikke mulighed for at lave disse analyser, og derfor har der været en "gråzone" - som måske i nogle tilfælde blev kaldt MDS, men som alligevel ikke har været klonal, dvs. kræftsygdom." Videre står der i svaret "De molekylgenetiske undersøgelser er endnu ikke rutine, fordi vi endnu ikke præcist ved hvad det betyder, men vi kører i øjeblikket et stort forskningsprojekt i de nordiske lande for at kortlægge betydningen af disse forandringer."

Når dette er sagt, så er det vigtigt, at huske på at MDS er en meget broget samling af sygdomme, og det kan derfor være meget svært at sige noget generelt om sygdommen. Eksempelvis er min egen MDS indtil videre en mild kronisk sygdom. Efter intensiv behandling med Arenesp kom min blodprocent for seks år side op på 9,5% inden behandlingen blev stoppet, og over de efterfølgende 5-6 år er den nu faldet til omkring 7%.

Comments