Nyheder‎ > ‎Forskningsnyheder‎ > ‎

Nok ikke relevant i forbindelse med MDS - alligevel en interessant nyhed fra Københavns Universitet

indsendt 14. okt. 2015 07.21 af Niels Jensen
Tirsdag den 13. oktober fortalte en pressemeddelelse fra Københavns Universitet, at to forskere søgning efter en malaria-vaccine nu giver håb om en generel kur mod kræft. Forskerne Ali Salanti fra Københavns University og Mads Daugaard fra University of British Columbia var på jagt efter en malaria vaccine til gravide kvinder, opdagde de, at det kulhydrat som binder malariaparasitten til moderkagen hos gravide kvinder er identisk med et kulhydrat, som findes i kræftceller.

Original litteraturen

Denne historie er baseret på en pressemeddelelse fra Københavns Universitet fra den 13. oktober 2015. Den finder du her. Pressemeddelelse omhandler et forskningsarbejde som er publiseret i tidsskriftet Cancer Cell. Du kan læse de engelske resumé her. Hele artiklen skal man betale for, da Københavns Universitet endnu ikke er skiftet fuldstændig til open access publikationer.

I laboratoriet har forskerne skabt det protein, malariaparasitten bruger til at holde sig til placenta og tilsat et toksin (giftstof). Denne kombination af malaria protein og toksin opsøger kræftcellerne, absorberes, og toksinet frigives inde i cellerne, så kræftcellerne dør. Forsøgene er udført dels i cellekulturer og dels i mus med kræft. Følgende er uddrag af pressemeddelelse fra Københavns Unviersitet:

"I årtier har forskerne søgt efter ligheder mellem væksten af ​​en placenta og en tumor. Moderkagen er et organ, der inden for få måneder vokser fra kun få celler i et organ vejer ca.. et kilogram, og det giver fosteret oxygen og næring i et relativt fremmed miljø. På en måde taler vi om, at tumorer gøre meget det samme, de vokser aggressivt i et relativt fremmed miljø, "siger Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. "Vi undersøgte kulhydrat funktion. I moderkagen, det hjælper med at sikre hurtig vækst. Vores eksperimenter viste, at det var det samme i cancertumorer. Vi kombinerede malariaparasitten med kræftceller og parasitten reagerede på kræftcellerne, som om de var en moderkage og knyttet sig, "forklarer Ali Salanti.

I samarbejde har de to universiteter forskergrupper testet tusindvis af prøver fra hjernetumorer til leukæmier og et generelt billede viser sig at angive, at malaria protein er i stand angribe mere end 90% af alle former for tumorer. Lægemidlet er blevet testet på mus, som blev implanteret med tre typer af humane tumorer. Med ikke-Hodgkins lymfom, var de behandlede muse tumorer var omkring en fjerdedel af størrelsen af ​​tumorerne i kontrolgruppen. Ved prostatakræft, tumorerne forsvandt i to af de seks behandlede mus en måned efter modtagelse af den første dosis. Med metastatisk knoglecancer, var fem ud af seks af de behandlede mus i live efter næsten otte uger, sammenlignet med ingen af ​​musene i en kontrolgruppe.

Det ser ud til, at den eneste hage er, at behandlingen ikke ville være til rådighed for gravide kvinder. I samarbejde med forskerne bag opdagelsen, har Københavns Universitet oprettet biotekselskab, VAR2pharmaceuticals, som vil drive den kliniske udvikling fremad. De forskerhold, der arbejder med Ali Salanti og Mads Daugaard arbejder nu målrettet mod at kunne gennemføre test på mennesker. "Det tidligst mulige test scenario er fire år. De største spørgsmål er, om det vil fungere i det menneskelige legeme, og hvis det menneskelige legeme kan tåle de nødvendige doser uden at udvikle bivirkninger. Men vi er optimistiske, fordi proteinet ser ud til kun knytte sig til et kulhydrat, der kun findes i placenta og i kræftsvulster hos mennesker, " slutter Ali Salanti.
Comments