Nyheder‎ > ‎Lyle nyheder‎ > ‎

Hvad gør man hvis etablerede behandlinger ikke virker?

indsendt 22. mar. 2013 08.51 af Webmaster mds-and-you   [ opdateret 12. mar. 2015 00.12 af Niels Jensen ]
MDS Protokoller
Heldigvis er der i dag veletablerede behandlinger til mange MDS patienter. Men desværre gælder det ikke alle. Såfremt man ikke får effekt af de etablerede behandlinger. så er næste trin at undersøge om der er kliniske forsøg igang som man kan komme med i. I Danmark har Sammensultningen af Kræftafdelinger (SKA) og Kræftens Bekæmpelse (KB) lave en database over igangværende forsøg i Danmark. Den finder man på hjemmesiden SKA/KB Protokoller. Desværre har denne ikke et link til den bagved liggende database, men det er der her (klik på linket!). Denne side åbner med en oversigt over samtlige igangværende kliniske forsøg. Man kan vælge at søge på type (børnekræft, hæmatologisk, kirurgisk eller onkologisk) og/eller sygdom (fx Myelo Dysplastisk Syndrom (MDS)). For at få en liste over alle forsøg, som er relevante for MDS patienter, så skal vælge ALLE for type og MDS for sygdom.

Søgningen i dag gav 5 protokoller relateret til MDS. På oversigt siden får man en kort titel, en beskrivende titel, et stadie (tomt), og fase (fase 1, fase 2 eller fase 3) samt en knap med adgang til yderligere information om det pågældende forsøg. 2 af de 5 protokoller var for højrisiko MDS, mens de tre umiddelbart virkede bredere. Det er ærgeligt, at stadiet ikke er udfyldt, da kunne give en indikation af om man var igang med at rekrutere patienter, om rekruteringen var lukket, om forsøget var igang, om forsøget var afsluttet tidligst.

Klikker man på knappen LÆS MERE, så kommet en mere deltaljeret beskrivelse af forsøget frem. Et stykke nede i den finder man oplysning om hvilken afdelinger der deltager i forsøget og om de stadig søger patienter til dette. Nederst på siden er der en beskrivelse for patienter.
Detaljer om forsøg med 10 lande


Sammenlignet med det antal forsøg, som man finder i europæiske eller amerikanske registre, så forekommer det mig, at antallet i Danmark er ganske lavt. Også selv om man tager antallet af patienter i betragtning. Eksempelvis indeholder det europæiske register for kliniske forsøg 154 igangværende forsøg relateret til MDS, og det amerikanske 481 igangværende forsøg relateret til MDS. Det og debatten om kliniske forsøg i Danmark tyder på, at vi godt kunne få lidt mere gang i den!
Comments