Nyheder‎ > ‎Lyle nyheder‎ > ‎

MDS - en forkortelse med mange betydninger

indsendt 20. jun. 2014 07.10 af Niels Jensen   [ opdateret 12. mar. 2015 00.02 ]
På en spadseretur i København fornylig kom jeg forbi denne svenske bil, og tænkte: Hvad betyder MDS egentligt? For mange der læser denne hjemmeside er det en alvorlig kronisk sygdom, og forkortelsen dækker over det noget lange og vanskeligt udtalelige Myelodysplastisk Syndrom, som egentlig blot betyder en gruppe af sygdomme relateret til en umoralitet i knoglemarven. Men for andre menneske kan MDS står for mange andre ting.

Hjemmesiden Acronymfinder.com viser 136 betydning af forkortelsen MDS. De fordeler sig på 49 indenfor informations teknologi, 39 indenfor regering og militær, 31 indenfor medicin og videnskab, 21 indenfor organisationer og skoler, 26 indenfor finans og forretning, og endelig 2 indenfor slang, chat og pup kultur.. Straks tænkte jeg hvad er det to sidste? De er MDS = Mind Distortion System, som på almindelig dansk kaldes et musikalbum eller en musik-CD. Den anden er MDS = Modern Day Spartans, som er et udtryk for videogaming.

Indenfor den medicinske verden kan MDS betyde Myelodysplastisk Syndrom, Miller-Dieker Syndrom, Medical Decision Support, Medical Device Software, Medical Diagnostric System, Managed Delivery Systems, og Molecular Diagnostic Services. Og så har jeg faktisk kun nævnt de engelske betydninger.

Så nor dine venner eller bekendte ligner et stort spørgsmålstegn når du fortæller, at du har MDS, så er der en god grund til det! Forkortelser er vidunderlige, men udenfor en snæver kreds kan de betyde vidt forskellige ting. Husk det når du er ved blive træt af at sige Myelodysplastisk Syndrom. Faktisk så er min erfaring at folk først begynder at nikke, når man fortæller at det er en kronisk knoglemarvsygdom, som gør at mine blodceller ikke vokser korrekt. De fleste kan nikke genkendende til ord som knoglemarv og blodceller.
Comments