Nyheder‎ > ‎Lyle nyheder‎ > ‎

Stine Mikkelsen fra Riget gav fantastisk intro til MDS og leukæmi

indsendt 25. dec. 2017 12.49 af Niels Jensen   [ opdateret 25. dec. 2017 13.16 ]
Fra base par til kromosomer
Lørdag den 30. september 2017 gav Ph.d. studerende Stine Mikkelsen en fantastisk introduktion til diagnose og behandling af MDS og akut myeloid leukæmi. Stine Mikkelsen substituerede for Kirsten Grønbæk, som havde fået rigtigt travlt med opstart af det nye store project indenfor translational hæmatologi, og de gjorde hun rigtigt godt. 

I princippet viste jeg godt, at det er nogle base par i den såkaldte DNA streng, som ender med at være gemt i vore kromosomer. Men processen med at komme fra base parrene til kromosomerne havde jeg aldrig rigtigt forstået. Ved foredraget lørdag den 30. september 2017 under LyLe's 10 års jubilæumsarrangement på Hotel Christiansminde ved Svendborg viste Stine Mikkelsen figuren til venstre, og gav sig tid til forklare, at base parrene blev til den såkaldte DNA dobbelt helix, og at forskellige afsnit af denne DNA streng koder for hvert af vore gener. Videre fik vi fortalt, at DNA strengen foldes til kugleformede enheder, som kaldes nukleosomer, og at strenge af disse derefter snogs ad flere omgange til kromatiner, som ender med at være i vore kromosomer.

Stine Mikkelsen gav sig under hele sin præsentation god til at besvare deltagernes mange spørgsmål, så man kunne følge med i foredraget. Faktisk gik foredraget mere end en halv time over tiden, bl.a. grundet de mange spørgsmål undervejs. Undervejs fortalte Niels Jensen også sin historie om 12 år med MDS. 

Hele Stine Mikkelsen præsentation er vedhæftet denne notits som PDF-filer. Den ene har fokus på MDS, som opstår ved fejl i de pluripotente stamceller. Den havde fokus på leukæmi, som opstår ved fejl i de såkaldte leukocytter. Endelig er Niels Jensens præsentation af hans patienthistorie også vedhæftet.
Google+ Twitter Facebook Gmail PrintFriendly