Hvad er årsagen til MDS?

Den nøjagtige årsag til at en person får MDS kendes ikke. Dog ser det ud til, at enkelte personer er født med en tendens til at udvikle MDS. Denne tendens er at betragte som en kontakt, der aktiveres af en ekstern (udefrakommende) faktor. Hvis en sådan ekstern faktor ikke kan identificeres, kaldes sygdommen “primær MDS” ("de novo MDS"). Ellers kaldes sygdommen for "terapirelateret MDS" ("therapy-related MDS").

Behandling af kræftsygdom med stråling og kemoterapi (cellegift) er blandt de eksterne faktorer, der kan være medvirkende til udviklingen af MDS. Patienter, der behandles med kemoterapi eller modtager strålebehandling for potentiel helbredelig kræft, som f.eks. bryst- eller testikelkræft, Hodgkins sygdom og non-Hodkgin lymfom (lymfekræft) er i fare for at udvikle MDS i op til 10 år efter behandlingen. MDS, som indtræffer efter behandling af kræft med kemoterapi eller stråling, kaldes for “sekundær MDS” og er normalt forbundet med flere kromosomfejl i cellerne i knoglemarven. Denne type MDS udvikler sig ofte hurtigt til AML (akut myeloid leukæmi).

Lang tids udsættelse for bestemte miljømæssige eller industrielle kemikalier, som fx benzen, kan også aktivere MDS. Selvom brug af benzen er stærkt reguleret, står det ikke klart, hvilke andre kemikalier, der på forhånd disponerer personer til at få MDS, selvom visse erhverv er blevet mærket “med risiko” for at udvikle MDS eller AML (fx malere, minearbejdere, balsamister). Der kendes ingen madvarer eller landbrugsprodukter, som forårsager MDS. Selvom daglig indtagelse af spiritus kan reducere antallet af røde blodlegemer og blodplader, forårsager spiritus ikke MDS. Der er ikke tilstrækkelige data tilgængelige til at fastslå, hvorvidt rygning øger risikoen for at udvikle MDS. Det vides dog, at risikoen for at udvikle AML er 1,6 gange større for rygere end ikke-rygere.

Patienter og deres familier er ofte bange for, at MDS er smittefarlig. Der findes imidlertid ikke bevis på, at MDS er forårsaget af en virus. MDS kan derfor ikke overføres til andre mennesker eller ens børn.

MDS kan i sjældne tilfælde være arvelig. Dette er dog yderst sjældent, men man er siden dette dokument blev skrevet erkendt, at 1-2% af de-novo MDS kan skyldes arvelige anlæg. Desværre ved man ikke endnu hvilken.