Forsknings Blog

Kræftpatient modtager kemoterapi.

Kemo af faste tumorer giver øget risiko for terapi relateret MDS / AML

2019-02-03 13.00

Ved en retrospektiv undersøgelse af patienter, som har fået terapi relateret MDS / AML har forskere National Institutes of Health fundet, at kemobehandling af mange faste tumor giver en øget risiko for terapi relateret (tMDS) eller AML med undtagelse af tyktarmskræft. tMDS betegnes også som sekundær MDS.

Diagrammet her viser hvor meget risiko øges ved forskellige faste tumorer. Der bruges to tal til at måde den øgede risiko SIR og EAR.

SIR (Det standardiserede incidensforhold) beregnes som forholdet mellem det observerede antal tilfælde i patientgruppen og det forventede antal tilfælde. Det forventede tilfælde beregnes ved hjælp af aldersspecifikke satser fra en referencepopulation, vægtet efter aldersstrukturen af patient populationen. EAR (Overskydende absolut risiko) er den ekstra risiko ved strålingsbehandling over den risiko den almindelige befolkning er udsat for grundet baggrundsstråling.

Du kan læse hele den engelsk sprogede artikel på MDedge her . Og en uofficiel dansk oversættelse her.

Diagrammet viser øget risiko for tMDS / AML efter behandling af forskellige faste tumorer.

Nyt lægemiddel gør mange MDS patienter med ring sideroblaster transfusionuafhængige

2019-02-02 11.00

Ved ASH 2018 i San Diego talte MDedge med Dr. Alan F. List fra Moffitt Cancer Center i Tampa, Florida om et nyt lægemiddel, som giver mange MDS patienter med lav risiko sygdom og ring sideroblaster transfusionsuafhængighed. ASH er American Society of Hematologys årlige kongres.

Interview med Dr. Alan F. List i anledening af hans 30 års jubilæum ved Moffitt Cancer Center i 2016.

Det er lægemidlet luspatercept, som Dr. Uwe Platzbecker fra Dresden omtalte ved et møde i MDS DK Patientstøttegruppe i Roskilde i januar 2016, som i fase 3 forsøget MEDALIST har vist sig at give længerevarende transfusionsuafhængighed hos MDS patienter med lav risiko sygdom og ring sideroblaster. Forsøget omfattede 223 MDS patienter i aldersgruppen 26-95 som var afhængige af blodtransfusioner. Af de 153 patienter, som fik luspatercept, blev 58 patienter (38%) transfusionsuafhængige i mere end 8 uger sammenlignet med 10 ud af 76 patienter i kontrolgruppen. 43 patienter (28%), som fik luspatercept var stadig transfusionsuafhængige efter 12 uger, mens kun 6 patienter i kontrolgruppen opnåede dette.

I et andet fase 3 forsøg (NCT03682536) undersøges om lav risiko MDS-patienter med anæmi, som ikke har gavn ESA'er som Arenesp, kan blive transfusionsuafhængige med luspatercept. Desværre er dette forsøg ikke tilgængeligt i Danmark, men danske MDS patienter kan muligvis få adgang til luspatercept gennem Celgenes Prior Authorization Assistance eller deres partner Acceleron Pharmas Expanded Access Policy. Såfremt du mener, at kunne have gavn af luspatercept, så tal med din læge om dette.

Du kan læse hele den engelsk sprogede artikel på MDedge her . Og en uofficiel dansk oversættelse her.

Videointerview med Dr. Aziz Nazha ved ASH Kongressen i december 2018.

Ny model til forudsigelse af overlevelse og AML-transformation for MDS patienter omtalt ved ASH 2018

2019-02-01 09.00

På det årlige møde i American Society of Hematology, som foregik i San Diego i begyndelse af december 2018, fortalte Dr. Aziz Nazha i et interiview med MDedge om en ny model, som udnytter mulighederne i maskinlæring og kunstig intelligens til forudsigelse af overlevelse og transformation til AML på forskellige tidspunkter i sygdomsforløbet.

Modelen er udviklet på data fra knap 1500 MDS patienter dels fra Cleveland Clinic og dels fra Leukæmi Laboratoriet i München, og verificeret på et uafhængigt dataset med over 800 MDS patienter fra Moffitt Cancer Center. Resultaterne viser, at den nye model baseret på det såkaldte "concordance indeks" - en måling som sammenligner nøjagtigheden af ​​de forskellige modeller - var bedre end både IPPS-R og IPSS til forudsigelse af overlevelse og transformation til AML hos MDS patienter, som vist i diagrammet her:

Du kan læse hele den engelsk sprogede artikel på MDedge her eller omtalen på Cleveland Clinics hjemmeside her. Og en uofficiel dansk oversættelse her.

Forskerne ved Cleveland Clinic er udvikler p.t. et webbaseret værktøj, som tillader hæmatologer verden over, at bruge den trænede model, som Cleveland Clinic har udviklet med deres egne patient data.